sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto 3 Bit -bez pieczenia

 Przepyszne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu! Nie tylko na specjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam!


3 Bit - bez pieczenia

Składniki:
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 paczki herbatników
  • 400- 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • garść startej czekolady
masa budyniowa:
  • 500ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
  1. Puszkę masy krówkowej wsadzamy na kilka minut do gotującej się wody.
  2. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka dokładnie połączyć z mąką i żółtkami.  
  3. Dodać do gotującego się mleka, mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować, aż budyń zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. 
  4. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. 
  6. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników.
  7. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy.
  8. Posypujemy czekoladą. 
  9. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz