S

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Miodowy orzeszek z jabłkami

Miód, jabłka i orzechy czego można chcieć więcej w jednym pysznym cieście:)






 Ciasto:
50 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki miodu
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki kwaśnej śmietany

Masa orzechowa:
20 dag orzechów
10 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu

Masa jabłkowa:
1 kg  kwaśnych jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 opakowanie galaretki owocowej
30 g żelatyny

Krem:
2 szklanki mleka
1/2  szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag masła
cukier waniliowy


 Ciasto
Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z margaryną i dodać cukier, następnie dodać sodę oraz pozostałe składniki,wyrobić ciasto i podzielić je na 3 części.
 Dwie części ciasta upiec w osobnych blaszkach,a trzecią część odłożyć.
Masa orzechowa
Masło z cukrem oraz miodem rozpuścić w rondelku.następnie dodać rozdrobnione orzechy i smażyć ok.3 minuty.trzecią część ciasta przełożyć na blaszkę i ciasto posmarować gorącą masą orzechową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok 15 min w 180 stopniach.
Masa jabłkowa
Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka, dodać cukier oraz wodę i smażyć ok.10−15 minut, na koniec dodać sproszkowaną galaretkę oraz przygotowaną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krem
Jedną szklankę zimnego mleka zagotować.w drugiej szklance zimnego mleka wymieszać mąki,żółtka i cukier. wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i wystudzić.następnie masło utrzeć z cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na puszystą masę.
Przełożenie
Ciasto−masa jabłkowa−ciasto−krem−ciasto z orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :)