NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
Składniki:
- 1kg jabłek
- 0,5kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 goździki
- 0,7l wódki 40%
- 0,5l gruszkówki 65%
- 1kg jabłek
- 0,5kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 goździki
- 0,7l wódki 40%
- 0,5l gruszkówki 65%
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)
5 komentarze:
Wśród domowych alkoholi nalewki robią ostatnio prawdziwą furorę :) Kochamy je za nieskomplikowane wykonanie i smak, który przypadnie do gustu każdemu. Szkoda tylko, że na efekty musimy czekać zwykle kilka miesięcy, aż składniki dobrze się przegryzą. Przepis ciekawy przez dodanie groszkówki i aromatycznego cynamonu (w sumie logiczne – tam gdzie jabłka, tam i cynamon). Przydałoby się też coś na Święta, może jakiś słodki likier?
Na zrobienie nalewki zawsze znajdzie się czas. Szkoda, że jednak, że moje nie są takie dobre
Musi być boska! W tym roku do zrobienia! :)
Wygląda niesamowicie :)
Super przepis!
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Prześlij komentarz