Odkąd zaczęłam prowadzić bloga polubiłam testowanie rozmaitych przepisów i tak jest właśnie z piernikami. Lubię każdego roku na święta testować coraz to nowsze receptury. Ten dzisiejszy jest po brzegi wypełniony orzechami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 150 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynków
polewa
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło ucieramy stopniowo dodając miód oraz żółtka. Do masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 150 g śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynków
polewa
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżki kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło ucieramy stopniowo dodając miód oraz żółtka. Do masy dodajemy przyprawy, śmietanę oraz porcjami mąkę wymieszaną z sodą cały czas mieszając. Dodajemy posiekane orzechy a na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz