Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle

W Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli. Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.

bti

 

Składniki (dla 4 osób):
czerstwy chleb – ok. 200 gr,
mleko – 150 ml,
2 litry bulionu,
pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku)
mąka – 200 gr
cebula, jajko, szczypiorek, oliwa
sól, pieprz

1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek.
2. Mleko mieszamy z jajkiem.
3. Chleb zalewamy mieszanką z pkt. 2. dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 45 min.
4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy.
5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości.
6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min.
7. Podajemy z bulionem lub osobno.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle

Dodaj komentarz