Dziś zaserwowałem Haneczce coś w azjatyckim klimacie. Prosto, smacznie, czyli jak przystało na rumcajsową kuchnię.
Składniki:
500g karkówki wieprzowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu chilli
1 średnia cebula
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju w woku. Wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy mięso razem z marynatą i smażymy cały czas mieszając około 7-9 minut, aż mięso nabierze jednolitego brązowego koloru.
Podajemy z ryżem lub noodlami z warzywami.
Ma być kolorowo? Wystarczy dodać do wody, w której gotujemy ryż łyżeczkę kurkumy lub curry.
Składniki:
500g karkówki wieprzowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu chilli
1 średnia cebula
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy i chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Cebule kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju w woku. Wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy mięso razem z marynatą i smażymy cały czas mieszając około 7-9 minut, aż mięso nabierze jednolitego brązowego koloru.
Podajemy z ryżem lub noodlami z warzywami.
Ma być kolorowo? Wystarczy dodać do wody, w której gotujemy ryż łyżeczkę kurkumy lub curry.
Komentarze
Prześlij komentarz