Nowe Przepisy

wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa Chłodnik z Ogórków


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny chłodnik z ogórków, idealnie nadaje się na obiad w upalne dni, chociaż w tym roku jak do tej pory to upalnych dni mamy jak na lekarstwo ale może się to zmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu.

Będziemy potrzebować:

1 litr maślanki (dobrze schłodzonej)
5 łyżek jogurtu naturalnego
około 500 g ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
mały pęczek koperku
1 łyżeczka cukru pudru
szczyptę cząbru
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania: Zupa chłodnik z ogórków



Przygotowanie:
  1. Ogórki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte ogórki przekładam na sito, delikatnie ugniatam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników, żeby odsączyć z nadmiaru soku.
  3. Umyty i osączony koperek drobno siekam.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę.
  5. Teraz do garnka (wazy) wlewam maślankę dodaję jogurt i dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą.
  6. Następnie dodaję pozostałe składniki: ogórki, czosnek, koperek, cukier puder, cząber, doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam zupa jest gotowa.
Chłodnik z ogórków jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.