Oczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata, błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „wedding soup” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym na ślubnym kobiercu, Jankesi sprawę znacznie uprościli…
Prowiniencja przepisu sięga zresztą nie tylko poza Amerykę Północną, ale i Włochy. Zupa prawdopodobnie wywodzi się z Hiszpanii, z okolic miasta Toledo (choć Neapolitańczycy twierdzą, że to ich danie antyczne). Stamtąd też pochodzić ma tradycja przygotowywania jej na święta, którą z doskonałym rezultatem zaszczepiono w Italii, przede wszystkim w Lazio i Kampanii.
Składniki:
200 gr brokułów
200 gr endywii
300 gr szpinaku
cebula, 2 średnie marchewki
500 gr kapusty włoskiej
dowolne mięso na bulion
300 gr polędwiczek wieprzowych
300 gr boczku
100 gr salami
bazylia, ostra papryczka
100 gr tartego sera
sól, pieprz
Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową. Gotujemy około 90 minut, po czym wyciągamy mięso.
Warzywa pokrojone na dowolne kawałki wrzucamy do garnka, następnie dodajemy salami. Po około kwadransie dodajemy bazylię i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przed podaniem danie posypujemy tartym serem.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!