Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu

Oczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata, błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „wedding soup” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom stojącym na ślubnym kobiercu, Jankesi sprawę znacznie uprościli…

Prowiniencja przepisu sięga zresztą nie tylko poza Amerykę Północną, ale i Włochy. Zupa prawdopodobnie wywodzi się z Hiszpanii, z okolic miasta Toledo (choć Neapolitańczycy twierdzą, że to ich danie antyczne). Stamtąd też pochodzić ma tradycja przygotowywania jej na święta, którą z doskonałym rezultatem zaszczepiono w Italii, przede wszystkim w Lazio i Kampanii.

bti

Składniki:

200 gr brokułów

200 gr endywii

300 gr szpinaku

cebula, 2 średnie marchewki

500 gr kapusty włoskiej

dowolne mięso na bulion

300 gr polędwiczek wieprzowych

300 gr boczku

100 gr salami

bazylia, ostra papryczka

100 gr tartego sera

sól, pieprz

Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową. Gotujemy około 90 minut, po czym wyciągamy mięso.

Warzywa pokrojone na dowolne kawałki wrzucamy do garnka, następnie dodajemy salami. Po około kwadransie dodajemy bazylię i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przed podaniem danie posypujemy tartym serem.

Smacznego!

PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!

Dodaj komentarz