Ciastka

Ciasteczka pieguski

Ciasteczka pieguski

Pieguski to kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a ich wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Zachęcam upiec je od razu i to najlepiej z podwójnej porcji ponieważ znikają z blaszki w ekspresowym tempie. Są pyyyyyyszne 🙂

Ciasteczka pieguski

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -150 g masła
  • -70 g cukru
  • -łyżka cukru waniliowego
  • -1 duże jajko
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -80 g orzechów włoskich
  • -100 g czekolady ( ja użyłam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej)

Przygotowanie

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręką do połączenia.

Orzechy włoskie i czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do ciasta i dobrze łączymy dłońmi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha, które układamy na blaszce i spłaszczamy dłońmi.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    9 grudnia 2015 at 12:55

    Kocham Pieguski – muszę wypróbować te z Twojego przepisu!

  • Reply
    Marzena
    9 grudnia 2015 at 20:16

    Bardzo fajne ciasteczka. Lubię takie słodkości 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    11 grudnia 2015 at 00:35

    Pyszne słodkości 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.