Struklji – słoweńskie rolowane pierogi.

Słoweńskie struklji zobaczyłam na zaprzyjaźnionym
blogu mniam -mniam i musiałam je zrobić .To nic
innego jak trochę dłuższa w oczekiwaniu wersja
pierogów w kształcie ruloników .Polecam .

IMG_9134

Składniki: dla dwóch osób
200 g mąki plus trochę do podsypywania
0,5 szklanki wody ,wrzącej
1 łyżka oleju

Nadzienie:
250 g białego sera
1 żółtko
2 łyżki cukru

Wrzątkiem zaparzamy mąkę ,mieszamy łyżką ,czekamy
aż lekko przestygnie.Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ,
miękkie ciasto .Odstawiamy .

Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na jednolitą masę.

Nastawiamy w dużym garnku wodę ,tak aby pierogowe rolady
mogły się swobodnie zmieścić i gotować .
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta .
Rozsmarowujemy na nim masę serową i zwijamy jak roladę ,
końce z dwóch stron podwijamy ,szczelnie,aby masa nie wyciekała
w trakcie gotowania i zawijamy ją w czystą ściereczkę bawełnianą .
Może też być kuchenna folia spożywcza,ja z niej skorzystałam .
Dokładnie zlepić końce folii .Włożyć ostrożnie do garnka i gotować
na małym ogniu około 30 minut .Następnie ostrożnie wyjąć z garnka ,
ja przełożyłam delikatnie na sitko i następnie na talerz .Wyjmujemy
roladę z folii i kroimy na kawałki .Posypujemy cukrem i gorącym masłem.
Ja podałam z sosem malinowym .

IMG_9133

Mniam -mniam dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz