poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zakwas na chleb - tani, domowy sposób

Domowy zakwas do pieczenia chleba przepisu mojej mamy. Tani i prosty sposób na upieczenie pysznego, chrupiącego chleba z każdego rodzaju mąki. Do pieczenia pierwszego chleba przygotowujemy samodzielnie 
zakwas, do następnych bochenków wystarczy odłożyć do lodówki 2 łyżki z wyrobionej masy chlebowej. Pierwszy zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni a odłożony z masy chlebowej nieco dłużej bo do 24 dni. 

Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik>



Składniki ( 2 chleby):
  • 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej  (3 * 1/4 szklanki)
  • 3/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej, ale nie zimnej, wody (3 * 1/4 szklanki)
Potrzebny: duży słój lub garnek ze stali szlachetnej

Przygotowanie ( przez 3 dni po ok 10 minut  ):
DZIEŃ 1: do słoja/garnka wlać 1/4 szklanki wody, dodać 1/4 szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na 24 h, w między czasie 2-3 razy zamieszać
DZIEŃ 2: zawartość naczynia zamieszać i dodać 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na następne 24 h, w między czasie 2-3 razy zamieszać  (zakwas powinien rosnąć)
DZIEŃ 3: wymieszać i po raz ostatni dodać 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić. Po 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Produkt może leżeć w lodówce do 14 dni.


UDANEGO PIECZENIA!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz