W dzisiejszym poście powracam do przygotowań świątecznych. Tym razem farsz do ryby po grecku. W mojej rodzinie jest taki zwyczaj, że to mężczyźni smażą karpia, a warzywa do ryby to specjalność mojej mamy. W tym roku jednak postanowiłam, że to ja zrobię farsz.
Przepis mój jest taki :
100 g pietruszki
60 g selera
300-400 g marchewki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku
Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka lub rondelka, zalać około 150 ml wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. od czasu do czasu przemieszać łyżką. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem i solą.
Smacznego Kochani 🙂