Jakiś czas temu usłyszałam o niej w telewizji. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej jak i wielu mieszanek przypraw. Gomasio można dodawać do wszystkiego. Należy jednak pamiętać o tym, że zmielone nasiona sezamu szybko tracą swoje właściwości i przygotowanie dużej porcji jest bezsensowne.
Składniki
10 łyżeczek sezamu
1 łyżeczka soli himalajskiej
1. Nie potrzebujemy ani specjalistycznego sprzętu ani dużo czasu na przygotowanie japońskiej soli. Wystarczy zwykła patelnia i młynek do kawy.
2. Sezam i sól dokładnie mieszamy. Przesypujemy na suchą ale nagrzaną patelnię. Prażymy składniki na złoty kolor.
3. Gotowe rozsypujemy na talerz aby szybciej przestygły. Zimną mieszankę umieszczamy w młynku do kawy i mielimy.
4. Nasiona sezamu są oleiste więc proszek nie będzie całkowicie sypki.
5. Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła.
6. Musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: mieszamy 10 części sezamu z jedną częścią soli.
Smacznego!
[…] 2 szkl pure z dyni (użyłam mrożonego) 1 serek topiony ok. 200 ml wody 1 łyżeczka Gomasio imbir mielony papryka mielona słodka pieprz cayenne ewentualnie sól […]
PolubieniePolubienie
[…] pietruszki 50 g masła 20 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka Gomasio 2 łyżki zarodków pszennych sok z cytryny 1 puszka Młodej Marchewki Bounduelle 1 szkl mrożonej […]
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Ciekawe 🙂
PolubieniePolubienie
Asiu koniecznie wypróbuj 🙂
PolubieniePolubienie