Gomasio- japońska sól sezamowa

Jakiś czas temu usłyszałam o niej w telewizji. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej jak i wielu mieszanek przypraw. Gomasio można dodawać do wszystkiego. Należy jednak pamiętać o tym, że zmielone nasiona sezamu szybko tracą swoje właściwości i przygotowanie dużej porcji jest bezsensowne.

SAM_4175

Składniki

10 łyżeczek sezamu
1 łyżeczka soli himalajskiej

SAM_4180

1. Nie potrzebujemy ani specjalistycznego sprzętu ani dużo czasu na przygotowanie japońskiej soli. Wystarczy zwykła patelnia i młynek do kawy.

2. Sezam i sól dokładnie mieszamy. Przesypujemy na suchą ale nagrzaną patelnię. Prażymy składniki na złoty kolor.

3. Gotowe rozsypujemy na talerz aby szybciej przestygły. Zimną mieszankę umieszczamy w młynku do kawy i mielimy.

4. Nasiona sezamu są oleiste więc proszek nie będzie całkowicie sypki.

5. Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła.

6. Musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji: mieszamy 10 części sezamu z jedną częścią soli.

SAM_4178

Smacznego!

5 comments

Dodaj komentarz