środa, 2 grudnia 2015

Rolada kakaowo kokosowa

Ta rolada to smakołyk z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak robiła ją moja babcia a my się zajadaliśmy. Ja zrobiłam ja w trochę innej wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk? 




Składniki:
  • Masa kakaowa:
  • 150 g biszkoptów
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 4-5 łyżek spirytusu lub rumu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj
  • 200 ml gorącej wody
  • Nadzienie kokosowe:
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g kokosu
  • Dodatkowo:
  • kokos do obsypania 
Przygotowanie:
Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać.
Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię posypać kokosem i lekko przewałkować. Przygotować 3 warstwy foli aluminiowej o rozmiarze masy kakaowej, przyłożyć do masy i razem z matą silikonową odwrócić. Zdjąć matę silikonową, całą powierzchnię masy posmarować nadzieniem kokosowym i zwinąć roladę. Roladę owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.






4 komentarze:

  1. ja sama zwróciłam uwagę, że w starych przepisach zwykle podają zastraszającą wręcz ilość cukru...nie znałam takiej rolady, wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj naprawdę zachęcająco, a ja uwielbiam takie połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kocham kokosowe smaki! :)

    OdpowiedzUsuń