Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Fantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku.Polecam wypróbować kaszę jaglaną z wiśniami firmy Eco Blik, to ekologiczny i smaczny produkt.

SAM_4140

Składniki

ciasto
ok. 350 g mąki
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju kokosowego
ok. 1 szkl gorącej wody

farsz
250 g białego sera półtłustego
5 łyżek kaszy jaglanej z wiśniami firmy Eco Blik
300 ml wody
2 łyżki jogurtu greckiego
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki cynamonu
ok. 2 łyżki cukru

SAM_4142

1. Pracę zaczynamy od przygotowania farszu. 

2. 300 ml wody gotujemy. Na wrząca wsypujemy ekologiczną kaszę jaglaną z wiśniami firmy Eco Blik. Po 15 minutach powinna być już gotowa. Ewentualnie odparowujemy nadmiar wody.

3. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę, cukier waniliowy, jogurt i cynamon. Dokładnie mieszamy i dosładzamy.

4. Mąkę zagniatamy z żółtkiem, solą i olejem kokosowym. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.

5. Gotowe dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na cienki placek, około 5 mm. Wycinamy kółka, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.

6. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.

SAM_4143

 

Smacznego życzy

ECO_BLIK_logo

 

5 comments

Dodaj komentarz