piątek, 27 listopada 2015

Malinowiec

Delikatny a jednocześnie mocno malinowy. Prawdziwa gratka dla amatorów słodkości :) Idealny na spotkania z przyjaciółmi oraz rodzinne uroczystości. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak rekompensuje wszystko :) Zapraszam!



Malinowiec

Składniki:
  • 15 dag migdałów
  • 13 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 litra śmietany kremówki 30%
  • 2 fixy do śmietany 
  • 70 dag malin 
  • 20 dag cukru
Przygotowanie:
  1.  Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i podzielić na dwie porcje.
  2. Ubić białka z 20 dag cukru i podzielić na dwie części, posmarować placki, posypać migdałami i upiec około 20 min w 180'C.
  3. Rozpuścić galaretki, śmietanę ubić z cukrem i fixem.
  4. Na spód dać placek z migdałami, wyłożyć masę śmietanową, włożyć do lodówki do stężenia.
  5. Następnie posmarować masą malinową i przykryć drugim plackiem.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz