Sos dziś najbardziej kojarzony z Grecją, lecz znany, w różnych wariacjach, na wszystkich terenach zajmowanych niegdyś przez Imperium Osmańskie. Poniżej najczęściej spotykany przepis.
Składniki:
Duży jogurt grecki (300ml)
5 ząbków czosnku
średni ogórek zielony
sól i pieprz do smaku
Duży jogurt grecki (300ml)
5 ząbków czosnku
średni ogórek zielony
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać lekko solą i odstawić na jakieś 30 minut, by ogórek puścił soki. Po tym czasie zlać wodę i lekko odcisnąć jej nadmiar.
Jogurt włożyć do miseczki, dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku.
Polecam sos włożyć do lodówki na jakiś czas, żeby smak się nieco “przegryzł” przed podaniem.
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać lekko solą i odstawić na jakieś 30 minut, by ogórek puścił soki. Po tym czasie zlać wodę i lekko odcisnąć jej nadmiar.
Jogurt włożyć do miseczki, dodać ogórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, dodać soli i pieprzu do smaku.
Polecam sos włożyć do lodówki na jakiś czas, żeby smak się nieco “przegryzł” przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz