Chlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania wszystkim co lubimy,
Proporcje na około 4 średnie chlebki.
Składniki:
500g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka wody
3 łyżeczki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
500g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka wody
3 łyżeczki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne, jednolite i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby przesypujemy mąką.
Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie, na blacie wysypanym mąką wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy na placuszki o grubości około 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy z drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne, jednolite i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby przesypujemy mąką.
Zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie, na blacie wysypanym mąką wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto, dzielimy na porcje i wałkujemy na placuszki o grubości około 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.
Zrobiłam dzisiaj, wyszły pyszne i są naprawdę proste do wykonania :) A to kolejny przepis, próba i jak do tej pory nie bardzo mi szło.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy i smacznego :D
UsuńZrobiłam wg przepisu, wyrosły mi bardziej niż Twoje na zdjęciach i były strasznie twarde i cienkie. W czym problem? Gdzie popełniłam błąd? Za cienkie ciasto poszło do pieczenia? proszę o wskazówki...
OdpowiedzUsuńProszę o niewielkie wyjaśnienie i sprecyzowanie: wyrosły bardziej, a jednocześnie były cienkie? Bo trochę mi się w tym ujęciu wykluczają te dwa określenia...
UsuńTak, bardzo wyrosły, i ciasto było bardzo cieniutkie już w upieczonych pitach.
Usuń