Burrito lub taco de harina - potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli (w odróżnieniu od tacos, do których tortilla zrobiona jest z mąki kukurydzianej), która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem i tortilla jest mniejsza. W Stanach Zjednoczonych, nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata,salsa, mięso, guacamole, ser i śmietana, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie. Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł".
Meksykańska tradycja opowiada historię człowieka imieniem Juan Mendez, który sprzedawał tacos stojąc na ulicy, używając osła jako transportu dla siebie i dla jedzenia, w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921) w Bella Vista w okolicy Ciudad Juárez, Chihuahua. Aby zachować żywność ciepłą, Juan wpadł na pomysł owijania żywności w duże, domowej roboty, tortille. Odniósł spory sukces, a konsumenci przychodzili z innych miejsc na całej meksykańskiej granicy poszukując "żywności z Burrito", co zostało ostatecznie przyjęte jako nazwa dla tych dużych tacos.
Osobiście uwielbiam kuchnie meksykańską (choć to co do nas dociera i tak jest najczęściej przesiane przez sito amerykańskiej tex-mex), więc postanowiłem, ku wielkiej uciesze Haneczki, spróbować własnej interpretacji.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 350g czerwonej cebuli
- 6 sporych placków tortilla
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka czerwonej fasoli
- tarty ser
- tabasco, pieprz cayenne i czarny, papryka w proszku, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w głębokim rondlu z grubym dnem odrobinę oleju i zeszklamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok i podsmażamy mięso z przyprawami (po półtorej łyżeczki bazylii i oregano, łyżeczka czarnego pieprzu i papryki w proszku, ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne).
Do mięsa dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dolewamy pomidory i kilka kropel tabasco. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy już bez przykrycia 10 minut, co jakiś czas mieszając. Fasolę odlewamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do garnka. Gotujemy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby odparować farsz.
Farsz nakładamy na tortille obsypane tartym serem i składamy. Zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na patelnię na chwilę, by ser się rozpuścił (polecam odwrócić, by placki się równomiernie podpiekły).
Komentarze
Prześlij komentarz