Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie.
Składniki:
500g mąki pszennej
torebka drożdży instant
szklanka mleka
2 łyżeczki soli
50g masła
1 jajko
6 średnich cebul
łyżeczka tymianku
łyżeczka pieprzu
sól
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, mieszamy z 3 szczyptami soli, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby smaki się "przegryzły".
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do nich mleko z masłem. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, zostawiamy sobie łyżeczkę do posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut.
Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Składniki:
500g mąki pszennej
torebka drożdży instant
szklanka mleka
2 łyżeczki soli
50g masła
1 jajko
6 średnich cebul
łyżeczka tymianku
łyżeczka pieprzu
sól
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, mieszamy z 3 szczyptami soli, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby smaki się "przegryzły".
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do nich mleko z masłem. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, zostawiamy sobie łyżeczkę do posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut.
Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz