Szybko, smacznie, znany wszystkim fast-food w innej odsłonie.
Składniki:
2 małe czerwone papryczki chilli bez pestek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
5 średnich pieczarek
500g mielonej wieprzowiny
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
kapusta pekińska
4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę.
Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei).
Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie.
Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety.
Podawać świeżo po przygotowaniu.
Składniki:
2 małe czerwone papryczki chilli bez pestek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
5 średnich pieczarek
500g mielonej wieprzowiny
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
kapusta pekińska
4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę.
Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei).
Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie.
Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety.
Podawać świeżo po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz