Gumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem.
Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się w książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat.
(*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka)
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 papryczki chilli
2 papryki
200g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki sosu Worchester
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną.
W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku.
Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut.
Podajemy z ryżem.
Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur w rejonie Luizjany, zachodnio-afrykańskiej, francuskiej, niemieckiej, czy rdzennych amerykanów. Pierwsze gumbo opisano w 1802 roku, a już w XIX wieku znajowało się w książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat.
(*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka)
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 papryczki chilli
2 papryki
200g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki sosu Worchester
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną.
W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku.
Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut.
Podajemy z ryżem.
Dużo czytałam o tym daniu, kiedyś zrobię, tyle aromatów:)
OdpowiedzUsuńW takim razie z wyprzedzeniem życzę smacznego ;)
Usuń