Haneczka ostatnio wróciła z zakupów z pastą z suszonych pomidorów i pomysłem na obiad.
Zgodnie z zasadą "da się zrobić", zrobiłem... Efekt smaczniejszy niż się spodziewałem.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
nieduża papryka
średnia cebula czosnkowa
3 łyżki majonezu
1 i 1/2 szklanki makarony świderki
pasta z suszonych pomidorów
tarty ser
sól, pieprz, tymianek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka.
Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy usmażonego kurczaka. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu 1 lub 2 łyżeczkami pasty z suszonych pomidorów, obsypujemy tartym serem i odrobiną otartego tymianku.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut.
Zgodnie z zasadą "da się zrobić", zrobiłem... Efekt smaczniejszy niż się spodziewałem.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka
nieduża papryka
średnia cebula czosnkowa
3 łyżki majonezu
1 i 1/2 szklanki makarony świderki
pasta z suszonych pomidorów
tarty ser
sól, pieprz, tymianek, opcjonalnie przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni (najlepiej grillowej) i smażymy kurczaka okolo 10 minut do zrumienienia z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do kurczaka.
Makaron gorujemy al dente (około 6 minut). Odlewamy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę w słupki. Jeśli ktoś nie przepada za gryzieniem cebuli może pokroić ją w kostkę. Łączymy makaron i warzywa z majonezem. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy usmażonego kurczaka. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu 1 lub 2 łyżeczkami pasty z suszonych pomidorów, obsypujemy tartym serem i odrobiną otartego tymianku.
Wkladamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz