Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie

 

 

 

 

Lubicie dania jednogarnkowe? Jakie najczęściej przygotowujecie?

Ja w okresie jesienno-zimowych bardzo lubię duszone warzywa z fasolą. Zwykle zaczynam od zeszklenia cebulki a potem dorzucam wszelkie warzywa jakie znajdę w lodówce pokrojone w mniejsze kawałki. Na koniec dorzucam jakieś strączki, których zapas staram się mieć w szafce (fasolę, soczewicę, ciecierzycę) i sycące, rozgrzewające danie gotowe.

Można je zjeść tak po prostu, można z kromką pieczywa albo na kaszy/ryżu/makaronie.

To też fajna propozycja postne danie.

 

 

 

 

Składniki:

2 duże cebule

2 marchewki

bakłażan

kawałek kalafiora

3 ząbki czosnku

100g oliwek zielonych

papryka

2 szkl przecieru pomidorowego /passaty lub zmiksowanych pomidorów z puszki

gałązka rozmarynu

1 puszka (lub więcej) fasoli

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ulubionych ziół np. oregano lub prowansalskich

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/3 łyżeczki mielonego imbiru

sól

pieprz

szczypta chili

olej

 

 

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim posiekane cebule.

Marchew, bakłażana, kalafior, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy wszystko minutę.

Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy (jeśli warzyw jest dużo dolewamy też ok pół szkl wody). Gotujemy wszystko ok 10 min aż warzywa zmiękną.

Fasolę płuczemy na sicie i dodajemy do garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

Danie jeszcze lepsze drugie dnia, kiedy smaki naciągną 🙂

 

 

 

Duszone warzywa z fasolą – jednogarnkowe danie wegańskie