Lody w listopadzie? A czemu nie? A dlaczego listopad miałby być bez lodów? Przecież można zakręcić jesienny smak. Na przykład ze śliwkami – to takie na wskroś jesienne. A pasuje idealnie do owoców pod kruszonką, jogurtowego koktajlu czy gorących naleśników. Skorzystałem ze słoiczka powideł zrobionych eksperymentalnie w maszynie do pieczenia chleba (przepis znajdziecie poniżej), ale można wykorzystać każde inne powidła śliwkowe czy nawet marmoladę (aczkolwiek z marmoladą nie robiłem, więc trudno mi określić ile trzeba byłoby ich użyć do lodów).
Co potrzebne:
1 szklanka powideł śliwkowych (przykładowy przepis na POWIDŁA ŚLIWKOWE znajdziesz tu)
250 g jogurtu greckiego
200 ml słodkiej śmietanki 36%
2 jaja
1/4 szklanki cukru pudru (jeśli powidła są dosyć słodkie można użyć mniej)
1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli cynamon jest już w powidłach) lub 1 łyżeczka (jeśli powidła go nie zawierają)
Jak:
- Jaja ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję cynamon. Jeszcze chwilę ucieram.
- Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.
- Do masy jajecznej dodaję partiami jogurt grecki. Za każdym razem delikatnie mieszam. Następnie partiami dodaję bitą śmietanę. Delikatnie mieszam. Na końcu dodaję powidła.
- Masę schładzam przez ok. 1-2 godziny w lodówce, następnie przekładam do maszyny do lodów na 40-45 minut, po czym wkładam do zamrażalnika.
Jeśli nie macie maszynki do lodów przelejcie masę do silikonowej keksówki lub innego naczynia i włóżcie do zamrażalnika. Co dwie godziny lody należy delikatnie przemieszać, by równomiernie się zamroziły. Najlepsze są na drugi dzień. Przed podaniem dobrze wyciągnąć je z zamrażalnika i odczekać kilkanaście minut, by nieco się odmroziły i nabrały kremowej konsystencji.
Życzę słodkiego&jesiennego!
trudno mi wyobrazić jak smakuje połączenie śliwki i cynamonu, ale chętnie wypróbuje ten przepis u siebie w domu, zdjęcie przepiekne
PolubieniePolubienie
Spróbuj. Na początek daj szczyptę – jak Ci zasmakuje to szalej z większą ilością :)
PolubieniePolubienie