Zawijańce z czarnymi oliwkami

Bardzo lubię drożdżowe wypieki zarówno na słodko jaki słono. Dzisiaj ta druga wersja, która nie wymaga wielu składników a bardzo ciekawie smakuje.



Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnek
- 250 g oliwek czarnych
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka magii
- kilka kropli tabasco

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody, przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii i tabasco. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na którym równomiernie rozkładamy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki. Przenosimy je na blachę i smarujemy pozostałą oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy około 25 minut.


Komentarze