Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd, pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy.
Składniki:
- 1250 ml mleka
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 130 g masła
- ok. 200-220 g krakersów
- cukier puder do dekoracji
- Litr mleka zagotowałam z cukrem waniliowym, cukrem i masłem.
- Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką.
- Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie mieszałam, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowałam 2-3 minuty.
- Blaszkę 25x30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam warstwę krakersów.
- Na krakersy delikatnie wyłożyłam ciepłą masę budyniową i równo rozsmarowałam.
- Na wierzch ułożyłam kolejną warstwę krakersów.
- Całość posypałam cukrem pudrem i odstawiłam na kilka godzin, aby krakersy zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz