TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki

Poniższy przepis otrzymaliśmy od Tojki w ramach konkursu "Ugotuj to i..... wygraj granitowy garnek".
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku to idealne rozwiązanie w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a zależy nam na przygotowaniu czegoś wyjątkowego.
Mamy nadzieję, że i Wam będą smakować.

Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 pomidory 
  • 200 - 250 g sera mozzarella
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula  
  • listki świeżej bazylii 
Marynata
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka,  rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie marynaty 
Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać.

Przygotowanie polędwiczek
Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty, na każdym kawałku mięsa układamy paseczek ogórka, paseczek papryki i paseczek cebulki, a następnie zawijamy i spinamy wykałaczką.
Można lekko obsmażyć na patelni na oliwie z oliwek (ja nie obsmażam).
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do zapiekania.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni C przez  około 10 minut.
Po tym czasie na każdego zawijańca nakładamy plasterek mozzarelli i jeszcze raz zapiekamy, ale
tylko ok. 2 minuty (do czasu, aż ser rozpuści).
Po wyjęciu z piekarnika, polędwiczki układamy na rozłożonych pomidorach na talerzu i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
Pomidory można zapiec razem z polędwiczkami.

zdjęcie z archiwum Tojki

Komentarze