KULINARNE, ZDROWIE

Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ?

olej rozmarynowy przepis

 olej rozmarynowy przepis

Rozmaryn to wspaniały dodatek do dań. W kuchni pachnie Prowansją. Ale także to bardzo ciekawy składnik diety przeciwnowotworowej. Bo rozmaryn :

  • spowalnia rozwój komórek rakowych,
  • zawarty w nim terpen utrudnia komórkom rakowym przerzucenie się na sąsiednie organy.
  • Według National Cancer Institute wspomaga skuteczność chemioterapii, osłabiając jednocześnie komórki nowotworowe.

No a w grillu czy na patelni pachnie Prowansją, ale niestety jego dobroczynne własnści idą z dymem.

Herbatka rozmarynowa – jak ją zaparzać?

By z nich w pełni skorzystać najlepsza jest stara dobra herbatka rozmarynowa. Przed lub po jedzeniu. Stymuluje wątrobę (przed posiłkiem), pomaga trawić (po nim).

Potrzebna nam będzie łyżeczka liści rozmarynu na filiżankę wrzącej wody. Rozmaryn dodajemy po zagotowaniu wody. Zaparzamy przez 10 minut. Pijemy filiżankę takiej herbatki przed lub po posiłkiem.

Olej rozmarynowy – jak go przygotować domowym sposobem?

Innym pomysłem (na skorzystanie z dobroczynnych własności rozmarynu) może być olej rozmarynowy. Możemy przygotować go sobie samodzielnie i mieć w zasięgu ręki i dodawać np do sałatek.

Proporcje na 1 l oleju rozmarynowego:

  • Do butelki 1 l wkładamy 4 gałązki rozmarynu,
  • dodajemy 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki),
  • małą cebulkę,
  • 1 l oliwy z oliwek (zawsze najlepsza jest ta z pierwszego tłoczenia na zimno i przechowywana w ciemnych nie przepuszczających światła butelkach, u mnie na zdjęciu niestety butelka jest przezroczysta, ale inaczej trudno byłoby to pokazać).
  • Pozostawiamy na 2 tygodnie.
  • Następnie całość odfiltrowujemy i z powrotem przelewamy nasączony rozmarynem olej do butelki.

Ale rozmaryn pieczony roztacza tyle aromatu w kuchni, że chociażby warto go od czasu do czasu dorzucić do pieczenia mięsa czy warzyw dla rozbudzenia apetutu (to też dla zdrowia).

baklazany zapiekane z rozmarynem

Prosty przepis na bakłażany zapiekane z czosnkiem i rozmarynem.

Składniki :

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu

Dodatki do smaku :

  • gałązka bazyli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przepis :

  1. Umyć bakłażany, odciąć czubek, przekaroić wzdłuż na pół.
  2. Obrać czosnek i pokroić go na drobne plasterki.
  3. Końcówką noża zrobić małe nacięcia na wewnętrznej powierzchni bakłażanów. Przykryć pokrojonym czosnkiem i listkami rozmarynu (może być suszony).
  4. Bakłażany polać oliwą z oliwek.
  5. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną.

W międzyczasie można przygotować sos do polania ich.

W osobnej misce wymieszać :

sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię.

Polać tym sosem. Podawać na ciepło.

Smacznego

Pozdrawiam serdecznie

Beata

 

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Enregistrer

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowy ebook EBOOK DESERY I ŚNIADANIA BEZGLUTENOWO – BEZMLECZNE

O AUTORZE

Przez lata zmagałam się z chronicznymi problemami z gardłem, do momentu, kiedy odstawiłam produkty mleczne.

Dzisiaj, uważam, że można mieć zrównoważoną dietę – eliminując z niej produkty mleczne i mączne.

A dieta bezglutenowa – bezmleczna jest najlepszą dietą odchudzającą.

Wszystko jest kwestią wyrobienia w sobie dobrych nawyków….

Przez lata wierzyłam, że jestem totalnym beztalenciem sportowym, aż zaczęłam się ruszać.

Wierzę w uzdrowicielską moc glinki zielonej.

Jestem niepoprawną miłośniczką zielonych smoothie.

(10) Komentarzy

  1. W mojej kuchni na parapecie właśnie stoi doniczka z rozmarynem, dodaję go do wieprzowiny i do pieczonych ziemniaków, rzeczywiście potrawy z nim pachną obłędnie. Kiedyś będą c w Choracji widziałam rozmaryn dziko rosnący. Na bakłażany z rozmarynem jescze nie wpadlam, ale spróbuję 🙂

    1. Sprobuj, a ja sprobuje chodować rozmaryn na parapecie, wielkie dzięki za pomył. Pozdrawiam serdecznie Beata

  2. Jola says:

    A co się dzieje z polskimi znakami w tym poście? Jakoś wyparowały…
    Rozmaryn to bardzo fajna przyprawa. Też lubię. Próbowałam hodować w ogródku, ale niestety wymarza w polskim klimacie. Pozdrawiam

    1. Jolu a nie widzisz polskich znaków, bo pieczołowicie ręcznie wstawiałam i u siebie na podglądzie widzę? Nic już nie rozumie. Zazdroszczę ogródka i serdecznie pozdrawiam Beata

  3. Przydatne informacje. Nie wiedziałam, że rozmaryn ma tak pozytywny wpływ na zdrowie.

  4. Wera says:

    Muszę spróbować! Wygląda Pysznie 😉

  5. Ja w sprawie herbaty. Potrzebny jest susz czy napar robić ze świeżych liści?

    1. Ja stosuje susz (bo o niego latwiej), ale herbata ze swiezych lisci prawdopodobnie ma wieksza moc i wiecej aromatu. Pozdrawiam serdecznie . Beata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *