Ciasto na piernik staropolski musi leżakować i dojrzewać w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni przed pieczeniem. Z ciastem oczywiście nic się nie dzieje, na pewno się nie zepsuje. Warto o nim pomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony. Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami, więc w okresie, kiedy jeszcze nic nie gotujemy, pieczemy itd.
Piernik przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :)
PIERNIK:
- 250g miodu
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- 75g masła
- 50g smalcu
- 2 małe jajka
- 500g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- 20g przyprawy do piernika
MASA ORZECHOWA:
- 300g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 60ml spirytusu
POWIDŁA:
- 2 szklanki powideł śliwkowych
- 1 gorzka czekolada
POLEWA:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 50g masła
- 1 czekolada mleczna
Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min w formie 23×33.
POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.
Jeden blat piernikowy podzielić wzdłuż krótszej krawędzi na 3 części i to będzie jeden kawałek piernika. Z drugim blatem zrobić to samo (drugi kawałek piernika). Przekładać gorącą masą orzechową i powidłami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.
POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik tuż przed Świętami. Smacznego :)
RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika.
Witam.Masa orzechowa bardzo mi sie spodobala bo nie ma masla,jak dlugo polezy ten piernik z ta masa i czy nie wyschnie za bardzo, masa oczywiscie? U mnie piernik staropolski lezy do pierwszych dni stycznia,ale ja robie z kilograma maki czyli jakby z dwoch porcji.
PolubieniePolubienie
Piernik w chłodnym miejscu może leżeć parę tygodni, również z taką masą :)
PolubieniePolubienie
Ciasto dojrzewa w lodówce, teraz szukam pomysłu na masy :)
PolubieniePolubienie
Moje też dojrzewa :) polecam tą orzechową, bo jest fajna ;)
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś smaka! Uwielbiam ten piernik, choć sama piekę go dopiero od 2 lat. Jest przepyszny!
PS> świetny pomysł z masą orzechową. Ja do tej pory robiłam z grysikową i chałwową ;)
PolubieniePolubienie
Ja też od niedawna go piekę, ale teraz to już musi być obowiązkowo :) Z masą chałwową musi być rewelacyjny!
PolubieniePolubienie