Marynowane oscypki

Jeśli lubicie marynowane sery, ta propozycja będzie dla Was idealna. Ja użyłam oscypka bo bardzo go lubię, ale Wy możecie użyć jakiegoś innego twardszego sera żółtego. Po upływie określonego czasu mamy dwa w jednym, bo zarówno świetny w smaku ser jak i aromatyzowaną oliwę.


 Składniki:
- 1 duży oscypek lub 2 mniejsze
- 5 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka
- kilka listków bazylii
- 1 szklanka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Oscypka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę kroimy w paski a listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do słoika i zalewamy oliwy. Słoik chowamy do lodówki na tydzień, by smaki się połączyły. Po upływie tego czasu oscypek jest już gotowy do spożycia.






Komentarze