Bułeczki do hamburgerów

gora

Dzisiaj wrzucimy przepis na proste bułeczki do hamburgerów. Na pewno wielu z was często robi domowe hamburgery, po co kupować gotowe bułki, jak można upiec je samemu. Są one dość neutralne w smaku, dzięki temu obojętnie z czym będziemy chcieli je zjeść, nie zdominują dania.

Przepis

produkSkładniki:

  • 500 g mąki
  • kostka drożdży (42 g)
  • płaska łyżka cukru
  • 6 łyżek mleka
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • trochę sezamu do dekoracji

Składniki wystarczają na zrobienie około 10 bułek.

Przygotowanie:

przygot1Przesiać mąkę do miski i w środku zrobić dość duży dołek. Pokruszone drożdże wrzucić do dołka i posypać łyżką cukru.

Wymieszać 4 łyżki mleka i 200 ml ciepłej wody. Następnie zalać nią drożdże z cukrem.

Odstawić miskę na około 10 minut.

Dodać do ciasta sól, jedno jajko i masło, całość dobrze wyrobić, na jednolitą masę, aż do momentu, aż ciasto przestanie odklejać się od rąk.

Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

przygot2Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. My robimy płaskie kulki, co prawda wtedy nie wyglądają najładniej, ale dużo lepiej się je szczególnie gdy hamburger ma wiele składników. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć szmatką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Jajko, dwie łyżki wody i dwie łyżki mleka dokładnie wymieszać i posmarować nimi bułeczki. Posypać sezamem i włożyć do nagrzanego do 200 ‚C piekarnika na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją.

Gotowe, na pewno kiedyś dodamy przepis również na zawartość hamburgerów, ale póki co zachęcamy abyście eksperymentowali.

….Smacznego

glowne