BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW

mam to na widelcu barszcz czerwony 1 mam to na widelcu barszcz czerwony 2

 

Barszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym się nisko nad ziemią dymem. Czasem staję się nostalgiczny. Czasem jesienią. To chyba nie jest źle. tak myślę…

 

Co potrzebne:

1 kg buraków czerwonych (użyłem Opolskiego podłużnego buraka ćwikłowego)

1 duża cebula

4 spore marchewki

3 spore pietruszki

1/2 pora

1/2 selera

1/4 średniej główki kapusty włoskiej

1 puszka fasoli Flażoletka

1 główka czosnku

1 cytryna

pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, cukier

 

Jak:

 

 

  1. Buraki mniej więcej tej samej wielkości, umyte i osuszone na papierowym ręczniku kroję wzdłuż na ćwiartki, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Buraki skrapiam oliwą, posypuję grubą solą i pieprzem. Piekę w piekarniku. przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (do miękkości, dobrze jest sprawdzić po 40 minut na ile już się upiekły i skrócić lub wydłużyć pieczenie). W połowie pieczenia (po 20 minutach) dokładam ząbki czosnku z jednej główki i plastry cytryny.
  2. Marchew, pietruszkę, seler kroję na słupki. Kapustę włoską i por na grubsze kawałki. Cebulę przekrawam na pół nie obierając z łupiny. Główkę czosnku przekrawam w poprzek na pół. Warzywa wkładam do garnka. Zalewam gorącą wodą – woda powinna zakryć warzywa. Dodaję 8 ziarenek pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, dwa większe liście laurowe, łyżeczkę soli. Gotuję wywar warzywny na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45-50 minut. Gotowy wywar odcedzam. Ugotowane warzywa odkładam na talerz.
  3. Upieczone buraki kroję na mniejsze kawałki i dokładam do wywaru warzywnego. Dodaję łyżkę cukru oraz pieczone plastry cytryny (ewentualnie plastry świeżej cytryny lub łyżkę octu jabłkowego). Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut, aż buraki puszczą soki, a zupa nabierze ładnego koloru. Ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
  4. W ostatniej chwili wkładam do zupy odłożone wcześniej warzywa i fasolkę. Od razu podaję. Można także ugotowane warzywa wraz z fasolką ułożyć na talerzu i zalać bardzo gorącym barszczem. Dodaję trochę kwaśnej śmietany i razowe pieczywo.

 

Życzę bardzo&smacznego

 

Na jesienny obiad polecam także ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM/KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW/ZUPA Z CUKINIOWA

mam to na widelcu jesienna zupa 2 mam to na widelcu zupa porowa ziemniaczana 1 mam to na widelcu zupa cukiniowa 1

 

Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. magdam pisze:

    Dziękuję za udział w akcji :-)

    Polubienie

Dodaj komentarz