Co potrzebne:
1 kg buraków czerwonych (użyłem Opolskiego podłużnego buraka ćwikłowego)
1 główka czosnku
1 cytryna
1 pomarańcza
1/2 kostki sera feta
kilka czarnych oliwek
kilka liści sałaty
Do dressingu:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
kilka świeżych lub mrożonych malin
Jak:
- Buraki mniej więcej tej samej wielkości, umyte i osuszone na papierowym ręczniku kroję wzdłuż na ćwiartki, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Buraki skrapiam oliwą, posypuję grubą solą i pieprzem. Piekę w piekarniku. przez 50 minut w temperaturze 180 stopni (do miękkości, dobrze jest sprawdzić po 40 minut na ile już się upiekły i skrócić lub wydłużyć pieczenie). W połowie pieczenia (po 20 minutach) dokładam ząbki czosnku z jednej główki i plastry cytryny.
- Pomarańczę filetuję. Nożem ścinam skórkę aż do miąższu i wykrawam pojedyncze cząstki owocu (tu jest filmik dla niezorientowanych jak szybko i łatwo to zrobić: FILETOWANIE POMARAŃCZY)
- Robię dressing do sałatki: wszystkie składniki mieszam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej emulsji. Dodaję 5-6 świeżych malin i rozgniatam je delikatnie trzepaczką. Jeszcze raz mieszam wszystko.
- Na talerzu układam liście sałaty, ćwiartki buraka, cząstki pomarańczy, pokruszony ser feta, kilka czarnych oliwek, kilka świeżych malin, plastry upieczonej cytryny i pieczony czosnek, ewentualnie pestki słonecznika, płatki migdałów lub orzechy włoskie. Skrapiam dressingiem.
Sałatka jest orzeźwiająca. Słodkie i kwaśne smaki doskonale się nawzajem uzupełniają. A po zakończeniu jedzenia wystarczy wyssać sok z pieczonych plastrów cytryny, by zmyć z zębów i warg resztki buraczanego soku…
Życzę bardzo&smacznego!
Witaj w akcji sałatkowej. Twoja wygląda wspaniale. Piękne zdjęcia!
PolubieniePolubienie
Dziękuję za przyjęcie do akcji i serdecznie pozdrawiam! mam nadzieję, że pomysł się spodoba :)
PolubieniePolubienie