Domowy makaron z kurkami

DSC_0519 (2)To takie danie od podstaw. Rano byliśmy w lesie i nazbieraliśmy kurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

  • domowy makaron z tego przepisu
  • małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści)
  • 2 średnie białe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • garść świeżego estragonu
  • 3 garście startego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pól kieliszka białego wytrawnego wina
  • masło klarowane

WYKONANIE

Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni  i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu.

Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu.

Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem.

DSC_0490 DSC_0491 DSC_0493 DSC_0496 DSC_0508 DSC_0510 DSC_0514 (2) DSC_0521 (2)

 

 

Dodaj komentarz