To takie danie od podstaw. Rano byliśmy w lesie i nazbieraliśmy kurki. Zerwaliśmy z naszego ogródka zioła wyhodowane przez nas od malutkich nasionek. Wypróbowaliśmy nasz nowy nabytek – maszynkę do robienia makaronu. I zrobiliśmy pyszny obiad – makaron z kurkami. Bardzo polecamy to danie, domowy makaron i w ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI
(porcja na 4 osoby)
- domowy makaron z tego przepisu
- małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści)
- 2 średnie białe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- garść świeżego estragonu
- 3 garście startego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- pól kieliszka białego wytrawnego wina
- masło klarowane
WYKONANIE
Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się temperatura na patelni i dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu.
Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu.
Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem.