Site Overlay

Limoncello – likier cytrynowy

Limoncello – likier cytrynowy z Włoch. Najlepszy jest z cytryn z upraw ekologicznych, ale nie martwicie się – ze zwykłych cytryn też można go zrobić. Jest bardzo prosty w wykonaniu i gotowy dość szybko, jak na produkt „nalewkowy”. Bardzo aromatyczny, słodkawy, ale z lekką kwaskową nutą na końcu, orzeźwiający, z ledwo wyczuwalną nutą alkoholu (ale tu uwaga – limoncello jest mocnym alkoholem!).

Limoncello - likier cytrynowy

Składniki:

  • 10-12 cytryn, najlepiej ekologicznych (niepryskanych) – dojrzałych
  • 0,5l spirytusu rektyfikowanego (my używamy 70%)
  • 0,5l wody
  • 300-500 g cukru

Wykonanie:

Cytryny (zwłaszcza te „zwykłe) – porządnie wyszorować (chodzi o zdjęcie nie tylko chemii z oprysku, ale także warstwy wosku z cytryn „sklepowych”, która utrudnia wydzielanie aromatu i może sprawić, że likier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając miksturą w słoiku. Skórki będą „oddawać kolor” do spirytusu.

Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy – w garnku zagotowujemy wodę (garnek powinien być większy niż 1 l, bo syrop ma większą objętość od wody). Dodajemy cukier, gotujemy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. W międzyczasie odcedzamy spirytus (skórki wyrzucamy). Wystudzony syrop cukrowy mieszamy z cytrynowym spirytusem i rolewamy do butelek. Limoncello przed spożyciem powinno leżakować co najmniej kilka tydzień, optymalnie minimum tydzień (smaki muszą się wymieszać, bezpośrednio po wymieszaniu nie jest zachwycające 🙂 ). Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, szczelnie zamknięte. My podajemy je mocno schłodzone.

Limoncello - likier cytrynowy

Limoncello - likier cytrynowy

Limoncello - likier cytrynowy