Gotowany sernik z masą kajmakową i mlekiem w proszku. Dzięki temu masa nabrała charakterystycznego smaku (pyszna!). Idealnie zgrała się z czekoladowym ciastem i gruszkami zatopionymi w pomarańczowej galaretce.
CIASTO CIEMNE:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki kawy espresso
SERNIK GOTOWANY:
- 500 g zmielonego twarogu
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
GALARETKA Z GRUSZKAMI:
- 500 g gruszek
- 1/2 szklanki wody
- 1 galaretka pomarańczowa
Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozmącić jajka z płynnymi składnikami i cukrem. W drugiej przesiać suche składniki. Zawartość obu misek połączyć, nie ucierając długo, tylko do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Przelać do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 40 min. Po wystudzeniu papier usunąć, a ciasto ponownie włożyć do formy.
Jajka rozmącić z mąką, zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku. Masło rozpuścić z cukrem w garnku, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masę przełożyć na czekoladowe ciasto.
Gruszki (waga po obraniu) obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i gotować razem z wodą, aż zmiękną. Wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na masę sernikową. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Pingback: Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami – Twojediy
Pingback: Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami – Smaki na talerzu
Witam, a czy masa sernikowa musi stężeć żeby wyłożyć na nią galaretkę z gruszek czy można od razu?? Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Można od razu delikatnie wyłożyć galaretkę.
PolubieniePolubienie
piękne, wyborne ciasto. Zachwycam się Twoimi wypiekami :) Pozdrawiam serdecznie :)
PolubieniePolubienie