Sernik warstwowy z dodatkiem masy kajmakowej, orzeszków ziemnych i masła orzechowego. W smaku jak najbardziej przypomina znane batoniki, chociaż nie jest tak słodki jak one. Natomiast jest to sernik z rodzaju ciężkich i zazwyczaj poprzestajemy na jednym kawałku ;)
SPÓD:
- 100g herbatników
- 50g masła
SERNIK:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 200g masy kajmakowej
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g orzeszków ziemnych solonych
- 100g czekolady gorzkiej
POLEWA:
- 100g czekolady gorzkiej
- 200g śmietanki 30%
- 50g orzeszków ziemnych solonych
Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25cm i odstawić w chłodne miejsce.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 3 równe części.
Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dokładnie połączyć. Wylać na spód z herbatników i wyrównać.
Do II części masy serowej dodać masę kajmakową i uprażone, posiekane orzeszki ziemne. Wyłożyć na warstwę czekoladową.
Do III części wmieszać masło orzechowe i wyłożyć na masę kajmakową. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, po czym zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Śmietankę zagotować i dodać do niej połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i rozpuścić. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na upieczony sernik. Orzeszki uprażyć na patelni i posypać po czekoladowej polewie. Odstawić w chłodne miejsce. Żeby sernik lepiej się kroił, orzeszki można trochę posiekać. Smacznego :)
Czym można zastąpić masło orzechowe??
PolubieniePolubienie
Można pominąć albo zmielić więcej uprażonych orzeszków.
PolubieniePolubienie
Pingback: Sernik Snickers – MM
Na jakich parametrach piekarnika piec ? Termoobieg? Góra/ dolna grzałka?
PolubieniePolubienie
Grzałka góra-dół bez termoobiegu.
PolubieniePolubienie
Czy można go wykonać w blaszce a nie w tortownicy?
PolubieniePolubienie
Można, tylko trzeba przeliczyć składniki odpowiednio do wielkości blaszki.
PolubieniePolubienie
Taki łasuch jak ja nie poprzestałby na jednym kawałku :D Sernik rewelacja!
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo i cieszę się, że spodobał się Wam mój serniczek :)
PolubieniePolubienie
Mniam, ale wypasiony! Moje smaki :)
PolubieniePolubienie
Wygląda znakomicie. Lubię takie ciężkie serniczki :) I jestem pewna, że przy takich dodatkach nie poprzestałabym na jednym kawałku :)
PolubieniePolubienie
Wygląda obłędnie !!! Pyszny przepis u Ciebie :)
PolubieniePolubienie