Kolorowe warzywa na zimę











Składniki:

  • 1.5 kg papryki czerwonej
  • 0.5 kg białej lub żółtej papryki
  • 1 kg ogórków
  • 500 g cebuli
marynata:
  • 1 L wody
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu


Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry. Warzywa, każde z osobna włożyć na 3 minuty do wrzątku, po wyjęciu przełożyć do wypażonych słoików.
Wodę zagotować razem z octem i przyprawami. Gorącą marynatą zalać warzywa. Zamknąć słoiczki i pasteryzować 15 minut.


















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);