Ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :) Smaczne ciasto, które szybko się robi i co ważne nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam!
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g czekolady gorzkiej
- około 400 g herbatników
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1 granat
Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w podanej ilości wody z odrobiną soli przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
Na dnie formy 21×25 ułożyć warstwę herbatników i wylać połowę gorącego i gęstego kremu jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia.
Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
zrobiłam ale jestem zawiedziona. smak dobry, natomiast masa w ogóle nie zgęstniała, wszystko się rozpływa. Deser nie nadaje sie do krojenia, tylko do podawania w szklankach czy pucharkach. moim zdaniem za duża ilość mleka
PolubieniePolubienie
Szkoda, że masa nie zgęstniała :( Jednak bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu.
PolubieniePolubienie
Coś musiało pójść nie tak, bo zrobiłam ten krem jeszcze raz. Wszystko dobrze mi stężało i się trzyma. Może nie jest tak gęsty jak kremy z galaretką, bardziej przypomina budyń, ale daje się kroić. Kasza po ugotowaniu ma być gęsta, czekolady dobrej jakości i z dużą zawartością masy kakaowej (70%)
PolubieniePolubienie
Piękna równiutka kostka i zapewne przepyszna. Pozdrawiam serdecznie:
PolubieniePolubienie
Takie trochę „legalne” ciasto. Musi być pyszne tym bardziej z dodatkiem granatu.
PolubieniePolubienie