Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie.
CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 12,5g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 50g masła
NADZIENIE:
- 400g śliwek
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 50g orzechów włoskich
- jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni.
Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30×50. Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części. Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!
bardzo udany wieniec;) na pewno pyszny ;) ja zapraszam na ”sernik z miodowymi roladkami” pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
PolubieniePolubienie
Przepysznie wygląda, uwielbiam drożdżowe w każdej postaci. Pozdrawiam serdecznie :)
PolubieniePolubienie