Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie.

to
CIASTO:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 12,5g drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 50g masła
NADZIENIE:
  • 400g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 50g orzechów włoskich
  • jajko do posmarowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni.

Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30×50. Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części. Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!

to1

2 uwagi do wpisu “Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.