blog przeniesiony :
zjadlbym.pl
Pyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła.
Co potrzebujemy :
Jak robimy :
zjadlbym.pl
Pyszna szarlotka. Dużo lepsza niż tradycyjna. Choć oczywiście to kwestia gustu. Ale równie prosta w przygotowaniu. Do dzieła.
Co potrzebujemy :
- masło
- 250 gram mąki
- 2 żółtka
- trochę cukru pudru
- cukier waniliowy
- soda oczyszczona
- 50 gram śmietany 18%
- 6 dużych jabłek
- miód
- brązowy cukier
- cynamon przyprawa
- goździki
Jak robimy :
- Mąkę, 100 gram masła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru, śmietanę , łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce.
- Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka i smażymy aż zaczną puszczać sok
- Dodajemy wtedy 2 łyżki miodu i 100 gram cukru brązowego. Smażymy 3-4 minuty.
- Dodajemy 60 ml whisky i czekamy aż alkohol odparuje
- Całość studzimy a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni
- Ciasto rozkładamy w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce. Całość nakłuwamy widelcem dosyć obficie.
- Ciasto wstawiamy 10 na minut do piekarnika.
- Gdy ciasto wystygnie rozkładamy na nim jabłka a na nie ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej (na grubej tarce)
- Wrzucamy do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz