Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca. Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie keksówki.
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 50g drożdży
- 100g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- cynamon
- 1/2 szklanki konfitury pigwowej
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawiłam cynamonem.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówki (11×24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół. Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta. Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem. Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30min w 180*C. Smacznego :)
Nie ma nic lepszego niż kawał dobrego ciacha :)
PolubieniePolubienie