Tarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :)
CIASTO KRUCHE:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnego mleka
MASA SEROWA:
- 500 g twarogu
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g czekolady gorzkiej
- ok 150 g świeżej żurawiny
KREM ŻURAWINOWY:
- 100 g świeżej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki śmietanki 30%
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25 cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.
Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)
RADA: żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka.
Piéknie udekorowana i bardzo apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)
PolubieniePolubienie
wygląda pięknie!!!
PolubieniePolubienie