Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Środowe Rybki odc.59
Wspaniałe wspomnienie z ubiegłego tygodnia. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa do wykonania w pół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście moje wątpliwości szybko się rozwiały. Zupa ledwo starczyła na dwa dni :)
przepis odrobinę zmodyfikowałam, oryginał znalazłam w Smakołykach alergika.
Zdjęcia niestety robiona przy zaokiennej ciemnicy :(
Chowder
50 g masła (u nas klarowanego)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 marchewka, obrana i starta
500 g filetów rybnych (u mnie po 250 g dorsza i łososia)
3-4 łyżki śmietany 18% (dla alergika śmietanki owsianej z łyżką octu jabłkowego lub winnego)
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku
szczyptę skórki startej z cytryny
posiekany koperek
Cebule podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew.
Zalewamy warzywa wodą, tak by je tylko przykryła. Lekko solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec dorzucamy skórkę z cytryny, ew. doprawiamy. Nalewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.
O!Wspaniały przepis! Myślisz, że na zwykłym maśle można?
OdpowiedzUsuńjasne, że tak :)
Usuńchyba pycha ;)
OdpowiedzUsuńoj pycha, pycha!
UsuńIdealna zupka na jesienne dni :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa, bardzo apetycznie wygląda mimo ciemnicy:)
OdpowiedzUsuń