26 października 2015

Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką


Tak długo przymierzałam się do upieczenia tych ciastek, że zdążyliśmy zużyć wszystkie pomarańcze jakie mieliśmy w domu. Pomyślałam zatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies.  przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com

Składniki na 16 ciastek:
Na ciasto :
Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana
90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę
180 g. mąki pszennej typ 450
50 g. cukru pudru
łyżka soku z grejpfruta ( można dać sok z pomarańczy)
 

Składniki zagnieść dość szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę lub na noc ( u mnie z braku czasu 24h leżakowania w lodówce). Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem.
Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm.
Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe.
Piec w temp. 180 około 20 minut.
Studzić na kratce.

Na glazurę :
łyżeczka cukru pudru i łyżka soku z grejpfruta lub pomarańczy
Cukier wymieszać z sokiem.
 Wystudzone ciastka posmarować glazurą.

Smacznego!! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz