Klasyczna ćwikła w nieco innym wydaniu. Z ostrym jak diabli wasabi i kwaśną żurawiną…
Co potrzebne:
3 pieczone buraki
1/2 łyżeczki wasabi
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki świeżej żurawiny
szczypta soli i pieprzu
Jak:
Buraki mniej więcej tej samej wielkości, umyte i osuszone na papierowym ręczniku rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Buraki skrapiam oliwą, posypuję grubą solą i pieprzem.
Piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu obieram ze skórki. Kroję na kawałki i miksuję blenderem na gładką masę.
Pod koniec dodaję wasabi, żurawinę, ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku.
Jeszcze przez chwilę miksuję i przekładam do wyparzonego słoiczka.
Jeśli chcecie zrobić więcej na zapas ćwikłę można zapasteryzować.
Życzę smacznego&dobrego
pyszny i ostry pomysł!
PolubieniePolubienie