Czy wiecie, że dziś Międzynarodowy Dzień Makaronu?
Od lat jest świętowany na całym świecie – dzisiaj – również na moim blogu 🙂 , gdzie świętuję z Lubellą.
Taki dzień to szczególnie dobra okazja do makaronowego ucztowania z rodziną, dziećmi, przyjaciółmi i znajomymi.
Do potraw na bazie makaronu polecam Lubellę – perfekcyjna twardość, kolor, brak problemów ze sklejaniem się. Poza tym – różnorodne formy dają mi szerokie możliwości wyboru dokładnie tego, na co mam ochotę w danym dniu.
To właśnie z okazji Światowego Dnia Makaronu zostały mi udostępnione bardzo ciekawe badania dotyczące sytuacji makaronowej w Polsce, którymi chciałam się z wami podzielić:
-
Czy wiecie np., że Polacy kupują ok 4 paczek makaronu w miesiącu i najczęściej są to te o gramaturze 500g.
-
Królem makaronów dla rodaków są świderki, których używamy niemal do wszystkiego, zarówno do zup jak i drugich dań oraz tadam – nitki (oj ta do rosołku i pomidorowej 🙂
-
Bardzo ciekawe jest też to, że makaron częściej jadamy w zupie niż w drugim daniu.
-
Dania makaronowe postrzegamy jako super szybkie, takie które zawsze się udają, smaczne, sycące i modne 😉
-
Top 4 najbardziej popularne drugie dania makaronowe – spaghetti po bolońsku (77%), makaron z sosem mięsnym – gulaszem ( 65%); makaron sosem pomidorowym, mięsem i warzywami (nie spaghetti) (57%); zapiekanka makaronowa (56%).
-
Lubella jest zdecydowanie marką numer jeden jeśli chodzi o super uniwersalny, smaczny i praktyczny produkt jakim jest makaron (zarówno do zup, jak i do drugich dań).
Jak na takie święto przystało (choć każda okazja jest dobra na węglowodany poprawiające humor, których szczególnie teraz – jesienią jesteśmy łakomi) przygotowałam spaghetti na obiad i dzielę się z wami tym pysznym przepisem.
Jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe?
Składniki:
300g spaghetti Lubella
sos:
2 małe cebule
2 zabki czosnku
3/4 szkl puree z dyni (wcześniej upieczonej lub ugotowanej i zmiksowanej)
plaster (50-100g) świeżej dyni
łyżka koncentratu pomidorowego
30ml oliwy
2-3 garście jarmużu
klopsiki:
300g mielonego mięsa z indyka
1 jajo
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki utartego sera żółtego
sól
ząbek czosnku
oregano
do podania parmezan
Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą, serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Formować małe pulpeciki, układać na talerzu i wstawić do lodówki do czasu gotowania.
Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oliwie.
Dodać świeżą dynię pokrojoną w kosteczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, puree z dyni, koncentrat pomidorowy, szklankę wody (lub 1,5szkl), przyprawy i gotować wszystko ok 5 min.
W tym czasie makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku.
Do sosu dyniowego delikatnie powkładać klopsiki jeden obok drugiego, przykryć przykrywka i gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie klopsiki delikatnie przewrócić na druga stronę.
Jarmuż umyć i porwać na kawałki, wrzucić na sito i polać wrzątkiem.
Makaron odcedzić, wrzucić wraz z jarmużem do sosu i delikatnie pomieszać.
Podawać posypane parmezanem.
Spróbujcie też przepisów na :
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film
Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem
Makaron ze szpinakiem i owocami morza
Makaron z dynią i owocami morza
Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką
Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym
Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem
Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami
Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem
Makaron z fasolką szparagową i łososiem
Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem
Cannelloni z pieczarkami i jajkiem
Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą
Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone
Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis
Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie
85 pomysłów na Dania dla Studenta
15 pomysłów na Dania Kryzysowe
25 pomysłów na letni obiad w pół godziny
wpis promocyjny