25 października 2015

Zupa gulaszowa Magdy Gessler


Składniki: *

500g wieprzowiny z łopatki
1 papryka czerwona
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziemniaki
2 łyżki zacierek
4 łyżki słodkiej papryki w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
2 łyżeczki kminku
2 litry wywaru mięsnego
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

"Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę, następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem"

Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova


*W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ależ skad! Zacierka to ciasto jak na makaron tarte na tarce na grubych oczkach. :D Można kupić gotową zacierkę :D

      Usuń
    2. W internecie można spotkać różne przepisy na zacierki :) u mnie w domu zacierki to kluski lane, do mleka na słodko, do zup typu gulaszowa oczywiście bez cukru ;)a różnica polega głównie na konsystencji :)

      Usuń