24 października 2015

Mleko sojowe ( soy milk )

Chyba najpopularniejsze z mlek roślinnych i najbogatsze w białko. Smak tego mleka znałam jedynie w wersji " z kartonu ". Teraz przyszła pora na mleko sojowe własnej produkcji - czy lepsze sprawdźcie sami.
Pyszna jest jaglanka na takim mleku, jak dla mnie lepsza niż na ryżowym - ale to takie moje subiektywne:) Można je wykorzystać do ciasta naleśnikowego, wypieków itp.
Mleko sojowe jak pisałam jest bardzo bogate z białko, zawiera również potas, który wspomaga serce i układ mięśniowy. Nie zawiera laktozy, niestety często powoduje alergię pokarmową.

Składniki na 2 pełne buteleczki ( 330 ml każda)
300 g. ziaren soi   
750 ml. wody

Ziarna soi płuczę, wrzucam do garnka, zalewam wodą i odstawiam na 12-15 godzin do namoczenia.
Dolewam jeszcze 750 ml. wody i miksuję.
Przecedzam najpierw przez sito, resztki zmiksowanej soi odkładam do miski.
Drugi raz przecedzam przez pieluchę tetrową - właściwie to raczej odciskam.
Na wierzchu gromadzi się sporo piany.
Odcedzony płyn przelewam do garnka, dodaję 3 łyżki cukru z wanilią i podgrzewam.
Po wystudzeniu przelewam do buteleczek, zakręcam i gotowe.
Na pewno smak domowego mleka się różni od sklepowego, ale przynajmniej wiem, co piję :)
To na zdrowie Kochani !!

Podsumowując i zamykając jednocześnie sagę o mlekach roślinnych powiem, że moim faworytem jest kokosowe. Najprostsze do zrobienia także kokosowe oraz owsiane. Smakowo najbardziej kokosowe i migdałowe, chociaż i sojowe doprawione cukrem z wanilią też smaczne. Na pewno na dłużej zostanie ze mną owsiane, kokosowe i sojowe. A które Wam najbardziej smakuje ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz